Dags att kliva av bussen

31 OKT 2021 18:52
För andra helgen i rad fick HuFF:s spelare lämna planen utan poäng och läget i tabellen i Ettan norra börjar bli bekymmersamt, detta sedan lördagens hemmamatch mot Örebro Syrianska slutat 2–3 (2–3).
  • Skapad: 31 OKT 2021 18:52

Man brukar säga att att ett lag ”satt kvar på bussen” om det laget inte alls är med i matchinledningen. Men då handlar det om bortalag. HuFF spelade nu hemma på Sparbanken Arena, men ändå verkade det som att spelarna hade hittat en buss som man stigit på innan avspark, och där ”satt” man när domaren Rambod Beigi blåste igång matchen.

Det är möjligt att stundens allvar har gjort att en onormalt stor tyngd har satt sig på HuFF-spelarnas axlar, det självförtroende man skaffade sig via segern över Täby, samt via den otroligt starka cupinsatsen mot Hammarby försvann all världens väg när man tillät Gefle vända 0–2 till 3–2 förra helgen.

Då var det en dålig andra halvlek som ställde till det, och kanske spökade nerverna denna halloween-lördag, men nu handlade det om en svag inledning. Matchklockan hade inte ens passerat tio minuter när speakern Lotta Styrman tvingades trycka upp 0–2 på resultat-tavlan.

Någonstans djupt inom sig ville man bara skrika; Hallå! Vakna! Om ni inte har märkt det så har matchen börjat.

Kliv av bussen!

Och vad hände?

Jo, HuFF:arna klev av vid nästa hållplats och när Andreas Smedbakken tryckte in sitt första seriemål för säsongen och reducerade till 1–2 efter 17 minuter tändes trots allt ett litet hopp på hemmaläktaren, ett hopp som blev allt starkare när HuFF fick hjälp med kvitteringen i den 37:e minuten via ett självmål.

Men glädjen blev kortvarig för bara två minuter efter kvitteringen svarade gästerna och Petrus Kocadag kunde göra sitt andra mål för dagen när han sprang igenom ett ihåligt HuFF-försvar, rundade Simon Elgh, som kom helt på mellanhand, och rullade in 2–3 i tomt mål.

Det kändes som ett väldigt onödigt mål att släppa in, och istället för att gå till pausvila med 2–2 och en positiv känsla handlade det om 2–3 och den där tyngden på axlarna gjorde sig åter påmind.

Nu fanns ju ändå 45 minuter att försöka ändra på det hela och visst försökte HuFF, viljan är det inget fel på, men målgörandet har ju varit ett stort problem hela hösten, och minuterna rullade iväg allt för fort utan att det hände så mycket framåt.

De hetaste kvitteringschanserna kom i slutminuterna där det började med en farlig frispark från Amaro Bahtijar som Jakob Kindberg i gästernas mål hade all möda med att rädda. Alvin Brisvåg högg på den retur som Kindberg släppte, men då stoppades bollen av ett räddande försvarsben. Sista chansen till att bli poängräddare fick Wille Wallin, men hans nick gick några decimeter på fel sida om Kindbergs högra stolpe.

Efter en helt perfekt genomförd vårsäsong för en nykomling tyckte jag att det såg väldigt lovande ut. Men så kom hösten och med den började problemen – och förlusterna – att rada upp sig. Mycket berodde på lagets stora problem att göra mål, men även det tidigare så stabila försvarsspelet började hacka.

Det hackade rejält mot Sylvia, det hackade i andra halvlek mot Gefle – och tyvärr hackade det på nytt i första halvlek mot Örebro Syrianska. Därmed har HuFF missat chansen att stärka sina aktier som ett division 1-lag två helger i rad och för första gången sedan omgång tre ligger man nu på nedflyttningsplats, detta eftersom tre av konkurrenterna vann sina matcher.
HuFF:s motgångar började redan på fredagskvällen då Täby besegrade redan klara seriesegrarna BP med 3–0, siffror som egentligen inte borde vara möjliga även om BP firat uppflyttningen till Superettan hela veckan.

Tre poäng till Täby som passerade HuFF.

Hammarby TFF tog ledningen tidigt i sin söndagsmatch hemma mot Umeå och Josafat Mendes mål i den 17:e minuten blev matchens enda.
Tre poäng till Hammarby TFF som passerade HuFF (på bättre målskillnad).
Det tredje bottenlaget som vann i helgen var Assyriska som besegrade Sylvia med 3–2.

Tre poäng till Assyriska som inte passerade HuFF, men nu bara är en poäng bakom.

Det enda poänglösa laget förutom HuFF i kvintetten som jagar nytt kontrakt var IFK Luleå som föll med 2–5 borta mot Sandviken.

Just IFK Luleå (två poäng bakom HuFF) är HuFF:s kommande motståndare, jag behöver väl knappast påpeka hur viktig den matchen kommer att vara.
Även om det handlar om säsongens längsta resa så gäller det verkligen för HuFF:arna att man har klivit av bussen när den dagens domare blåser för avspark...

Skribent: Christer Stridh
E-post: Adressen Gömd